GHID PENTRU POPULAȚIE
ÎN CAZ DE URGENȚĂ RADIOLOGICĂ SAU NUCLEARĂ

Un accident de centrală nucleară , o explozie nucleară sau o bombă murdară sunt exemple de urgențe radiologice . Dacă se întâmplă așa ceva, vi se poate cere să intrați într-o clădire și să vă adăpostiți pentru o perioadă de timp în loc să plecați. Pereții casei dvs. pot bloca o mare parte din radiațiile dăunătoare. Deoarece materialele radioactive devin mai slabe în timp, rămânerea înăuntru timp de cel puțin 24 de ore vă poate proteja pe dumneavoastră și familia dumneavoastră până când este sigur să părăsiți zona. A intra într-o clădire și a rămâne acolo se numește „adăpostire în loc”.

Radiațiile se pot depune pe haine și pe corp, cum ar fi praful sau noroiul. Dacă puteți, îndepărtați-vă stratul exterior de îmbrăcăminte înainte de a intra în clădire. Odată intrați înăuntru, spălați părțile expuse ale corpului și îmbrăcați-vă în îmbrăcăminte curată pentru a reduce expunerea la radiații și pentru a împiedica răspândirea materialului radioactiv.
Dacă trebuie să fiți afară și nu puteți intra imediat, acoperiți-vă gura și nasul cu o mască, o cârpă sau un prosop. Acest lucru poate ajuta la reducerea cantității de particule potențial dăunătoare pe care le respirați.
Odată intrați înăuntru, mergeți în subsol sau în interiorul clădirii. Materialul radioactiv se depune în exteriorul clădirilor, așa că cel mai bun lucru de făcut este să stai cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.

1. Stai înăuntru. Închideți și încuiați toate ferestrele și ușile. Mergeți în subsol sau în interiorul clădirii. Materialul radioactiv se depune pe exteriorul clădirilor; deci cel mai bun lucru de făcut este să stai cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.
2. Dacă este posibil, opriți ventilatoarele, aparatele de aer condiționat și unitățile de încălzire cu aer forțat care aduc aer din exterior. Închideți clapetele șemineului.

1. Intră imediat într-o clădire. Dacă puteți ajunge la o clădire cu mai multe etaje sau un subsol din cărămidă sau beton în câteva minute, mergeți acolo. Dar a fi în interiorul oricărei clădiri este mai sigur decât afară. Odată intrați înăuntru, mergeți în subsol sau în interiorul clădirii. Materialul radioactiv se depune pe exteriorul clădirilor; deci cel mai bun lucru de făcut este să stai cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.
2. Îndepărtați cu grijă stratul exterior de îmbrăcăminte înainte de a intra în clădire, dacă puteți. Materialul radioactiv se poate depune pe îmbrăcăminte și pe corp, cum ar fi praful sau noroiul. Odată intrați înăuntru, spălați părțile corpului care au fost descoperite când erați afară. Apoi îmbrăcați-vă haine curate, dacă puteți. Acest lucru vă va ajuta să limitați expunerea la radiații și să împiedicați răspândirea materialului radioactiv.
3. Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască, o cârpă sau un prosop dacă trebuie să fiți afară și nu puteți intra imediat. Acest lucru poate ajuta la reducerea cantității de material radioactiv inhalat.

1. Intră imediat într-o clădire. Mașinile nu oferă o protecție bună împotriva materialelor radioactive. Dacă puteți ajunge la o clădire cu mai multe etaje sau un subsol din cărămidă sau beton în câteva minute, mergeți acolo. A fi în interiorul oricărei clădiri este mai sigur decât a fi afară. Odată intrați înăuntru, mergeți în subsol sau în interiorul clădirii. Materialul radioactiv se depune pe exteriorul clădirilor; deci cel mai bun lucru de făcut este să stai cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.
2. Îndepărtați cu grijă stratul exterior de îmbrăcăminte înainte de a intra în clădire, dacă puteți. Materialul radioactiv se poate depune pe îmbrăcăminte și pe corp, cum ar fi praful sau noroiul. Odată intrați înăuntru, spălați părțile corpului care au fost descoperite când erați afară. Apoi îmbrăcați haine curate, dacă puteți. Acest lucru vă va ajuta să limitați expunerea la radiații și să împiedicați răspândirea materialului radioactiv.

Adu animalele de companie înăuntru cu tine, dacă poți. Aduceți în interior orice consumabile din exterior de care animalele dvs. ar putea avea nevoie pentru cel puțin 24 de ore.

Stai unde ești! Ieșirea afară pentru a-ți lua cei dragi te-ar putea expune pe tine și pe aceștia la niveluri periculoase de radiații.
Copiii și adulții din școli, grădinițe, spitale, case de bătrâni sau alte locuri vor fi instruiți să rămână înăuntru până când personalul de intervenție va afla că este sigur să Vă evacueze.
Școlile, grădinițele, spitalele, casele de bătrâni și alte locuri au planuri de urgență în vigoare pentru a menține oamenii în siguranță în unitate.

1. Oferirea de adăpost pentru cineva care a fost afară în timpul unei urgențe radiologice le poate salva viața fără a o pune în pericol pe a ta.
2. Cereți-i să-și îndepărteze stratul exterior de îmbrăcăminte înainte de a intra în clădire sau în adăpost. Odată intrați înăuntru, cereți-le să-și spele părțile corpului care au fost descoperite când erau afară.
3. Apoi cereți-le să se îmbrace cu haine curate, dacă pot. Acest lucru va ajuta la limitarea expunerii la radiații și va împiedica răspândirea materialului radioactiv.

A intra într-o clădire și a rămâne acolo se numește „adăpostire în loc”. Odată ce intri într-o clădire, există lucruri pe care le poți face pentru a fi în siguranță în interior. Aflarea înăuntru timp de cel puțin 24 de ore Vă poate proteja pe dumneavoastră și familia dumneavoastră până când este sigur să părăsiți zona. Ascultați întotdeauna instrucțiuni suplimentare de la oficialii de urgență și experții în radiații.

Ați putea fi contaminat cu material radioactiv dacă vă aflați afară, într-o zonă când are loc o urgență de radiații.
Materialul radioactiv poate cădea din aer ca praful sau nisipul și poate ateriza pe obiecte cum ar fi clădiri, mașini și drumuri, dar și pe oameni. Contaminarea radioactivă se poate răspândi în același mod în care praful sau noroiul poate fi răspîndit în casă, la o altă persoană sau obiect.

Este important să eliminați materialul radioactiv de pe corp cât mai curând posibil pentru a reduce riscul de vătămare. Îndepărtarea materialului radioactiv dintrde pe o persoană, obiect sau loc se numește decontaminare.
Decontaminarea dumneavoastră Vă va reduce expunerea la materiale radioactive dăunătoare.
Sursele de apă municipale (de la robinet) pot fi contaminate în timpul unei urgențe de radiații. Dacă apa de la robinet este contaminată, oficialii de sănătate publică vă pot recomanda să beți apă îmbuteliată în loc de apă de la robinet. Puteți folosi în continuare apă de la robinet pentru decontaminare. Orice material radioactiv care intră în apele de suprafață sau în sursele de apă subterană va fi diluat la niveluri foarte scăzute de apă și va fi folosit în siguranță pentru spălarea pielii, părului și hainelor.
1. Îndepărtați stratul exterior de îmbrăcăminte.
Scoateți-vă stratul exterior de îmbrăcăminte: scoaterea stratului exterior de îmbrăcăminte poate elimina până la 90% din materialul radioactiv.
Fiți foarte atenți atunci când vă scoateți îmbrăcămintea pentru a preveni desprinderea prafului radioactiv. Puneți îmbrăcămintea într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și puneți punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
2a. Spală-te.
Dacă nu poți face un duș: spălați-vă la chiuvetă sau la robinet mâinile, fața și părțile corpului care au fost descoperite. Folosiți săpun și multă apă.
2b. Spală-te. Dacă poți face un duș:
Faceți un duș cald și spălați-vă ușor cu mult săpun. Nu opăriți, frecați sau zgâriați pielea. Pielea ta ajută la protejarea interiorului corpului de materialele radioactive.
Spălați-vă părul cu șampon sau săpun. Nu utilizați balsam, deoarece va face ca materialul radioactiv să se lipească de părul dvs.
Acoperiți plăgile/rănile atunci când vă spălați pentru a nu permite pătrunderea materialului radioactiv în rănile deschise.
3. Puneți haine curate
Dacă nu aveți acces la o chiuvetă sau la robinet, folosiți un șervețel umed, o cârpă umedă curată sau un prosop de hârtie umed pentru a șterge părțile corpului care au fost descoperite. Acordați o atenție deosebită mâinilor și feței.
Suflați-vă ușor nasul, ștergeți pleoapele, genele și urechile cu un șervețel umed, o cârpă umedă curată sauun prosop de hârtie umed.
Puneți șervețelele, cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și puneți punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
Hainele aflate într-un dulap sau sertar departe de materialele radioactive pot fi purtate în siguranță.
Dacă nu aveți haine curate, scoateți-vă stratul exterior de îmbrăcăminte, scuturați-vă sau periați hainele având grijă să vă acoperiți nasul și gura și puneți-vă hainele la loc.

Dacă ți se cere să stai înăuntru în timpul unei urgențe de radiații, animalele de companie ar trebui să fie și ele înăuntru.
Dacă animalul tău de companie era afară, adu-l înăuntru.
• Spălați-vă animalul de companie cu grijă cu șampon sau săpun și apă și clătiți-l bine.
• Purtați mănuși impermeabile și o mască de protecție (sau alt material pentru a vă acoperi gura și nasul), dacă puteți.
• Păstrați plăgile/rănile (atât ale dvs., cât și animalele dvs. de companie) acoperite atunci când vă spălați animalul de companie, pentru a împiedica materialul radioactiv să intre în rană.
• Spălați-vă mâinile și fața după ce v-ați spălat animalul de companie.
Hrana animalelor de companie în recipiente sigilate (cutii, sticle) va fi sigură pentru animale. Ștergeți recipientele pentru hrana animalelor de companie cu o cârpă umedă sau un prosop curat înainte de a le deschide. Ștergeți bolurile animalelor de companie, vasele și covorașele. Puneți cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și puneți punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
Pentru igienizarea animalelor de companie, puneți ziare sau alt material absorbant în zona animalului dvs., astfel încât animalul de companie să se poată ușura în interior.
• Nu atingeți materialul murdar cu mâinile goale.
• Puneți materialul murdar într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil.
• Așezați geanta într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.

Purtați mănuși impermeabile și o mască de praf (sau alt material pentru a vă acoperi gura) dacă puteți. Păstrați plăgile și rănile (atât ale dvs., cât și cele pe care le ajutați) acoperite atunci când vă spălați, pentru a ține materialul radioactiv departe de rană. Spălați-vă mâinile și fața după ce ați oferit ajutor.

Personalul de intervenție în caz de urgență sau oficialii locali vă vor anunța dacă trebuie să vă decontaminați casa și vă vor oferi instrucțiuni pentru curățarea în interiorul și în afara casei sau adăpostului dvs.

Trebuie limitată cantitatea de aer exterior care pătrunde în de adăpost, ca să reduceți expunerea la radiații!
Iată câțiva pași pe care îi puteți lua în cazul unei urgențe de radiații:
1. Opriți ventilatoarele, aparatele de aer condiționat și unitățile de încălzire cu aer forțat care aduc aer din exterior, dacă este posibil.
2. Închideți și încuiați toate ferestrele și ușile.
3. Închideți clapetele șemineului.

Consump alimente în recipiente sigilate (cutii, sticle, cutii, etc). Mâncarea nealterată din frigider sau congelator este, de asemenea, sigură pentru a fi consumată. Mâncarea într-o cămară sau sertar departe de materiale radioactive este sigură pentru a fi mâncată.
Ștergeți recipientele alimentare cu o cârpă umedă sau un prosop curat înainte de a le deschide. Puneți cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și puneți punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
Ștergeți blaturile, locurile, vesela și ustensilele cu o cârpă umedă sau un prosop curat înainte de a le folosi. Puneți cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și puneți punga într-un loc ferit, departe de alte personae și animale de companie.
Nu alegeți și nu mâncați alimente din grădina dvs. până când autoritățile nu stabilesc că este sigur să faceți acest lucru


La fel ca și hrana oamenilor, hrana animalelor de companie din recipiente sigilate (cutii, sticle, cutii) va fi sigură pentru animale.
Ștergeți recipientele pentru hrana animalelor de companie cu o cârpă umedă sau un prosop curat înainte de a le deschide. Ștergeți și bolurile pentru animale de companie, vasele și covorașele. Puneți cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și puneți punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.

Oamenii de știință vor testa rezervele de apă potabilă pentru a se asigura că sunt sigure. Până când aceste rezultate v-or fi disponibile, apa îmbuteliată este singura apă care nu este contaminată.
Fierberea apei de la robinet nu va duce la elimenrarea materialului radioactive din apă. Ar trebui să aveți apă îmbuteliată în proviziile de urgență.
Puteți bea apă, sucuri sau alte băuturi din recipiente sigilate. Băuturile din frigider sau congelator sunt, de asemenea, sigure de băut. Pachetul protejează lichidul din interior de materialul radioactiv.
Dacă credeți că recipientul sau pachetul poate avea material radioactiv la exterior, folosiți o cârpă umedă sau un prosop curat pentru a-l șterge înainte de a-l deschide. Puneți cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și puneți punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
Apa din alte recipiente din casa dvs., cum ar fi rezervorul de toaletă sau încălzitorul de apă caldă, va fi, de asemenea, lipsită de materiale radioactive.
Puteți folosi în continuare apă de la robinet sau de fântână pentru curățarea dumneavoastră și a alimentelor.
Chiar dacă apa de la robinet este contaminată, o puteți folosi în continuare pentru decontaminare. Orice material radioactiv care intră în apele de suprafață sau în sursele de apă subterană va fi diluat la niveluri foarte scăzute de apă și va fi folosit în siguranță pentru spălarea pielii, părului și hainelor.

Mamele care alăptează care se află în apropierea zonei afectate pot fi expuse la radiații și pot mânca, bea sau inhala material radioactiv. Materialul radioactiv poate fi transmis copiilor prin laptele matern.
Când sunteți în apropierea zonei afectate și alăptați...
Mamele care alăptează ar trebui să ia în considerare întreruperea temporară a alăptării și trecerea fie la laptele matern (care a fost extras și depozitat înainte de expunere), fie la lapte praf, până când mama poate fi investigată de un medic.
Preparatele și proviziile pentru hrănire trebuie curățate cu o cârpă umedă sau cu un prosop curat. Puneți cârpa sau prosopul folosit într-o pungă de plastic sau alt recipient sigilabil și puneți punga într-un loc ferit, departe de alte persoane și animale de companie.
Dacă nu este disponibilă nicio altă sursă de hrană pentru copilul dumneavoastră, continuați să alăptați. Spălați-vă bine mamelonul și sânul cu săpun și apă caldă și ștergeți ușor în jurul și departe de gura bebelușului înainte de alăptare.
Dacă o mamă care alăptează întrerupe temporar alăptarea, ea poate totuși să-și extragă laptele matern și să-l arunce.
Pentru întrebări sau informații suplimentare, contactați medicul dumneavoastră.

Menținerea sănătății tale generale este vitală în timp ce stai în adăpostul tău. Aflați ce măsuri trebuie să luați pentru a rămâne sănătos și recunoașteți eventualele riscuri sau probleme de sănătate.

Un accident de centrală nucleară, o explozie nucleară sau o bombă murdară sunt exemple de urgențe radiologice. Dacă se întâmplă așa ceva, ți se poate cere să intri într-o clădire și să stai înăuntru pentru o perioadă de timp în loc să pleci. Va fi important să rămâneți infromați odată ce intrați înăuntru pentru instrucțiuni actualizate de la oficialii de intervenție în caz de urgență. Pe măsură ce oficialii află mai multe despre situația de urgență, ei vă v-or comunica cele mai recente informații. Televiziunea, radioul și rețelele sociale oficiale sunt câteva exemple de modalități prin care puteți primi informații.