Drapelul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne este aprobat de Guvernul Republicii Moldova prin Hotărîrea nr. 1107 din 30.09.2008 Monitor Oficial N 187-188/1142 от 17.10.2008 şi reprezintă semnul distinctiv al acestei organizaţii.
Drapelul reprezintă, simbolul cel mai statornic si sfânt al serviciului, care îl individualizează si îl diferenţiază de celelalte organizaţii şi servicii, manifestînd sursa de mîndrie şi inspiraţie a întregului Serviciu.
Drapelul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale este format dintr-o pînză dreptunghiulară (2 x 3) de culoare albastră-azur, purtînd la mijloc Emblema Serviciului. Drapelul Serviciului există în două forme: drapelul original şi drapelul uzual.
Drapelul original
se confecţionează într-un singur exemplar, cu dimensiunile de 1000 x 1500 mm, şi conţine următoarele decoruri exterioare şi accesorii obligatorii:
a) franjuri de aur pe perimetrul pînzei, exceptînd latura de la hampă care se festonează cu fir de aur;
b) două şnururi de aur prinse de vîrful hampei şi terminate cu ciucuri din acelaşi material;
c) o panglică tricoloră în culorile drapelului de stat al Republicii Moldova terminată cu franjuri de aur şi legată în fundă de vîrful hampei;
d) hampa este confecţionată din lemn vopsit de culoare roşu-închis, avînd lungimea de 2,5 ori mai mare decît înălţimea pînzei drapelului, iar talpa ferecată în metal;
e) vîrf standard pentru hampele drapelelor instituţiilor de stat ale Republicii Moldova.
Drapelul original al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale se păstrează în biroul şefului Serviciului şi se scoate în public, la decizia şefului, cu prilejul unor ceremonii oficiale solemne.
Drapelul uzual
al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne reprezintă o pînză dreptunghiulară (2x3) de culoare albastră-azur, purtînd la mijloc Emblema mare a Serviciului. De regulă, el se îmbracă pe o hampă ordinară, de vîrful căreia se leagă o panglică tricoloră în culorile drapelului de stat al Republicii Moldova.
Drapelul Serviciului poate figura pe diverse emisiuni poştale, suvenire, obiecte de protocol etc. şi poate fi folosit în cadrul unor manifestaţii oficiale, festive, de revistă, sportive, culturale, ştiinţifice, în diverse acţiuni şi aplicaţii, precum şi în alte cazuri, cu permisiunea şefului Serviciului, sau a Comisiei Naţionale de Heraldică a Republicii Moldova, sau în scopuri necomerciale, cu permisiunea autorilor.
În cazul arborării sau amplasării drapelului Serviciului alături de drapelul de stat al Republicii Moldova, drapelul Serviciului se aşează într-o poziţie secundară faţă de acesta, mai la dreapta sau mai jos, iar dimensiunile lui liniare să nu depăşească dimensiunile drapelului de stat.
Emblema
Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne reprezintă în cîmp albastru-azur o roză a vînturilor cu 16 raze de aur, purtînd în inimă simbolul internaţional al protecţiei civile: un triunghi echilateral albastru cu vîrful în sus înscris într-un cerc oranj - , înconjurată de două ramuri de măslin de argint şi surmontată de o stea cu cinci raze de aur, o roză heraldică şi o semilună conturnată din metal de argint, rău ordonate.
Emblema Serviciului poate figura:
a) în sigiliile oficiale ale Serviciului şi subdiviziunilor lui;
b) în antetul hîrtiilor oficiale emanate de la autorităţile oficiale ale Serviciului;
c) pe sediile, edificiile şi în birourile de serviciu şi alte încăperi aparţinătoare Serviciului;
d) pe bunurile mobile (vehicole, tehnică, armament etc.) şi imobile, precum şi pe alte proprietăţi ale Serviciului;
e) pe diferite însemne heraldice, vexilologice, medalistice, faleristice şi uniformistice pentru sistemul subordonat Serviciului;
f) pe documentele de legitimare a colaboratorilor Serviciului;
g) pe diplomele conferite de Serviciu;
h) pe producţia poligrafică, fotografică, cinematografică şi electronică a Serviciului;
i) pe timbre, plicuri şi alte emisiuni poştale;
j) pe produse publicitare, informative şi altele asemenea executate la comanda Serviciului;
k) pe diverse suvenire şi obiecte de protocol;
l) în alte cazuri neprevăzute de prezenta Hotărîre, cu permisiunea şefului Serviciului, a Comisiei Naţionale de Heraldică a Republicii Moldova sau, în scopuri necomerciale, cu permisiunea autorilor.
În cazul amplasării emblemei Serviciului alături de stema de stat a Republicii Moldova, stema Serviciului se plasează într-o poziţie secundară faţă de aceasta, mai la dreapta sau mai jos, iar dimensiunile liniare ale emblemei Serviciului nu pot depăşi dimensiunile stemei de stat.