Salvatorii şi-au încheiat misiunea în sudul ţării, reuşind să ţină piept apelor. În seara zilei de ieri, 23 de unităţi de tehnică grea au părăsit tabăra de câmp din s. Ţiganca raionul Cantemir, unde săptămîni în şir au fost efectuate lucrări de prevenire şi lichidare a inundaţiilor. Un efectiv de 90 de persoane din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale s-au întors acasă după ce riscul inundaţiilor în sudul republicii a fost înlăturat.
Pe parcursul a patru săptămîni efectivul MAI, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Trupele de Carabinieri au înfruntat destoinic apele Prutului, reuşind să construiască diguri de protecţie, să le fortifice la înălţime. Totodată datorită intervenţiei prompte a structurilor implicate au fost salvate de pericolul inundaţiilor 4 localităţi din raionul Cantemir, obiective de menire socială, culturală şi administrativă.
Efectivul implicat a reuşit cu succes să stopeze alunecările de teren pe o porţiune de 1080 m2 din prejma râului Saca şi ruptura de 20 m din apropierea staţiei de pompare din oraşul Cantemir. Totodată au fost depuse eforturi considerabile la fortificarea şi înălţarea a 1670m de diguri de protecţie din zonele cu risc de inundaţii din sudul ţării, unde au participat peste 500 de persoane.
În continuare situaţia va fi monitorizată de către Direcţia Situaţii Excepţionale raionul Cahul şi Secţia Situaţii Excepţionale Cantemir, iar Agenţia Apele Moldovei îşi va consolida toate eforturile pentru aducerea în stare corespunzătoare digurile de protecţie.