În perioada 26-28 noiembrie 2024, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI participă la Conferința Ministerială privind Știința, Tehnologia și Aplicațiile Nucleare.
Evenimentul reprezintă o activitate internațională organizată sub egida Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și reunește miniștri și oficiali din statele membre ale AIEA. Scopul conferinței este facilitarea dezvoltării tehnologiilor nucleare, fiind pus un accent deosebit pe schimbările climatice, sănătatea publică, securitatea alimentară și sprijinul pentru dezvoltarea durabilă globală.
La eveniment, Republica Moldova este reprezentată de o delegație interministerială formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, IGSU, Agenția Națională pentru Reglementarea Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) din cadrul Ministerului Mediului și Ambasada Republicii Moldova la Viena.
Unul dintre momentele importante ale conferinței pentru IGSU al MAI a fost semnarea acordului de cooperare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, prin care Republica Moldova va beneficia de echipamente de ultimă generație pentru monitorizarea radiologică a mediului ambiant. Aceste echipamente, în valoare de 110.000 de euro, vor contribui la îmbunătățirea capacităților instituționale ale IGSU în domeniul nuclear și radiologic, pentru o gestionare mai eficientă a urgențelor nucleare și radiologice.
De asemenea, în cadrul discuțiilor de la Viena, oficialii participanți au abordat diverse aspecte legate de aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în diferite sectoare ale societății moderne. Colaborarea continuă cu AIEA va sprijini Republica Moldova în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Conluctarea dintre IGSU și Agenția Internațională pentru Energie Atomică durează de peste 25 de ani și a contriubuie la dezvoltarea și consolidarea capacităților autorităților naționale în pregătirea și răspunsul la incidentele nucleare și radiologice, precum și în gestionarea deșeurilor radioactive. De asemenea, Republica Moldova are o cooperare activă cu AIEA din anul 1995, devenind stat-membru al Agenției.